İyi Müdür Nasıl Olmalıdır? - EĞİTİM PINARI

İyi Müdür Nasıl Olmalıdır?


iyi mudur, iyi yonetici
İyi Müdür Nasıl Olmalıdır?

Eğitim sitelerinde iyi öğretmenin özellikleri ile ilgili yazılar okuyoruz. Bazı öğretmen arkadaşlarımız haklı olarak neden sadece iyi öğretmenin özelliklerine odaklanılıyor, öğretmenlik mesleğinden başka meslek gurubu yok mu? Diye haklı olarak sitemlerini bildiriyorlar. Başka meslek gurupları ile de görüş bildirmek faydalı olacaktır ama ondan önce iyi idarecinin özelliklerine göz atmakta fayda vardır. Bu sebeple bu yazımda iyi müdür nasıl olmalıdır? sorusu üzerinde durmaya gayret göstereceğim.

Aslında bu yazımızı iyi yönetici nasıl olmalıdır? Şeklinde de düşünebiliriz. Fakat ben konuyu fazla dağıtmamak için iyi müdür nasıl olmalıdır?  Konusuna dikkat çekmeye gayret göstereceğim. Eğitim kurumlarında iyi müdürün özelliklerini anlatmaya gayret ederken hem toplumumuzda genel kabul görmüş idareci kriterlerinden hem de öğretmenlerin gözünden iyi müdür tanımlamasını aktarmaya gayret göstereceğim.

İyi müdür nasıl olmalıdır?

-         İyi müdür adil olmalıdır. Her alanda olduğu gibi idarecilik konusunda da adil olmak çok önemlidir. Kurum müdürü birlikte çalıştığı personellerinin tamamına adil bir şekilde davranmalı, personelleri arasında ayrımcılık yapmamalıdır.

-         İyi müdür eleştirilere açık olmalıdır. İyi bir müdür katılsın veya katılmasın kurumu ve kurumundaki iş ve işleyişlerle ilgili her düşünceye açık olmalı, yapılan eleştirileri kişiselleştirerek personeli ile çatışmaya girmemelidir.

-         İyi müdür hedef belirlemelidir. İyi müdür kurumu ile ilgili uzak ve yakın hedefler belirlemeli ve bu hedeflere ulaşmak için kurumundaki tüm personeli ile ahenkli bir şekilde çalışabilmelidir.

-         İyi müdür personeli ile çatışmaya girmekten kaçınmalıdır. Kurum müdürünün birlikte çalıştığı personeli ile çatışmaya girmesi kurumun işleyişinde yıkıcı sonuçlara sebep olabilir. Eğitim kurumunda görev yapmakta olan kurum müdürleri sadece müdür değil aynı zamanda devleti temsil etmektedirler. Kurum müdürünün personeli ile çatışmaya girmesi personel açısından çok ağır travmalara sebep olabilir. Kurum müdürü personeli ile çatışmaya girmeden kurumun işlerini müdür yardımcısı aracılığı ile yürütebilir. Müdür adeta orkestra şefi gibi kurumunu ahenkle yönetebilmelidir.

-         İyi müdür kurumunda biz bilinci oluşturabilmelidir. İyi bir müdür günübirlik meseleler içinde boğulmadan belirlemiş olduğu hedeflere ulaşmak için çaba sarf eder. Kurum müdürü hedeflerine ulaşmaya gayret ederken kurumda çalışan her bir paydaşın birbirinden değerli olduğunun farkındadır. İyi müdür kurumunda oluşturduğu sevgi temelli atmosfer ile personelinin motivasyonunu artırmayı bilir.

-         İyi müdür kurumunda coşku oluşturur. Yukarıdaki maddelerde de bahsettiğimiz gibi kurum müdürü ileriye dönük büyük hedeflere ulaşmak için sürekli bir çaba içerisindedir. Kurumunda coşku oluşturmak için çeşitli sosyal ve sportif faaliyetler yapar. İyi müdür eğitim kurumlarında başarı sağlamak için pozitif ve mutlu bir ortam oluşturmak gerektiğinin farkındadır.

-         İyi müdür personelinin gönlünü kazanmayı bilir. İyi müdür birlikte çalıştığı personelinin özel günlerine ve sıkıntılarına duyarsız kalmaz. Böyle günlerin personellerinin gönlünü kazanmak için fırsat olduğunun farkındadır. İyi müdür kurumunda müdür ama aynı zamanda sosyal hayatta diğer insanlar gibi bir insan olduğunu unutmaz.

-         İyi müdür analitik düşünme becerisine sahiptir. İyi bir müdür her olayı sebepleri ve sonuçları ile değerlendirme ve ileriye dönük stratejiler geliştirme konusunda kendisini geliştirmiştir.

Bu yazımda iyi müdür nasıl olmalıdır? Konusu üzerinde durmaya çalıştım. Aslında iyi müdürün özellikleri saymakla bitmez. Ben dişe dokunur bazı maddeleri sıralamaya gayret gösterdim. Eksik kalan konularda okuyucularımın yorumlarla bana destek olmasını beklerim.
Görseller: Google görseller

İyi Müdür Nasıl Olmalıdır? İyi Müdür Nasıl Olmalıdır? Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 22, 2018 Rating: 5

2 yorum:

  1. Eklenecek şeyler olsa da gayet yararlı bir yazı olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, keşke eklenecek şeylerden bazılarını ekleseydiniz Yaman Bey. Yine de yorum ve ziyaretinizden dolayı çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.