Sosyal Çocuk Yetiştirme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Sosyal Çocuk Yetiştirme Yöntemleri


cocuk yetistirme, cocuk egitimi

Sosyal Çocuk Yetiştirme Yöntemleri

Asosyal çocukların hızla artmaya başladığı günümüzde sosyal çocuk yetiştirme konusu önem kazanmaktadır. Bundan dolayı bu yazımda sosyal çocuk yetiştirme yöntemleri üzerinde durmak istiyorum.

Ailelerin şikayetçi oldukları konulardan birisi de çocuklarının gereğinden fazla teknolojik aletlerle zaman geçirmeleri ve toplumsal hayatta gerektiği gibi uyum sağlamaktan uzak olmalarıdır.

Odasına kapanan ve eve gelen misafirlere ‘’hoş geldiniz’’ demekten bile imtina eden o kadar çocuk var ki günümüzde. Böyle çocuklar aileleri kara kara düşündürmektedir. Çünkü aileler kendi dünyasına çekilerek kendisini toplumdan tecrit eden çocuklar yerine her anlamda toplumsal hayata uyum sağlayabilen sosyal çocuklar yetiştirmeyi arzu etmektedir.

Kısacası sosyal çocuk yetiştirme her anne babanın hayallerinden birisidir. Çünkü sosyal olmayan çocuklar toplumsal hayatta gerektiği gibi iletişim kuramazlar ve gerektiğince entegre de olamazlar.

Çocuklarının ilerleyen yaşlarda gerekli sosyal becerilere sahip olabilmelerini önemseyen aileler sosyal çocuk yetiştirme yöntemlerini öğrenmeli ve çocuklarına öğretmelidir. Sosyal çocuk yetiştirme konusunda en önemli pay her zaman olduğu gibi ailelere düşmektedir.

Sosyal çocuk yetiştirebilmek için çeşitli yöntem ve teknikler mevcuttur. Ancak sosyal çocuk yetiştirme konusunda bana göre en faydalı yöntem çocuklarımıza temel nezaket kurallarını öğretmektir.

Çocuklarımız iletişimde bulundukları insanlara gerekli olan nezaket kurallarını eksiksiz kullanmalıdır. İletişimde bulunduğu insanlara gerekli nezaket kurallarını kullanma becerisinden yoksun çocuklar utanç ve değersizlik duygusu yaşayabilirler. Bu durum ise onların hayatında ruhsal açıdan onulmaz hasarlar bırakabilir.

Çocuklarımız iletişimde bulundukları insanlara teşekkür etmesi gerektiğinde teşekkür etmeli, özür dilemesi gerektiğinde özür dilemeli, bir istekte bulunmaları gerektiğinde bu isteklerini kibar rica cümleleri ile karşı tarafa bildirebilmelidir. Nezaket kurallarını eksiksiz kullanan çocuklar aynı zamanda istemedikleri şeyleri kibarca reddetmesini de bilmelidir. Tüm bu beceriler zaman içerisinde çocuklarımıza kazandırılmalıdır.

Çocuklarımıza nezaket kurallarını öğretebilmek için en önce ebeveynlerin bu kuralları kendi hayatlarına tatbik etmeleri ve çocuklarına örnek olmaları gerekmektedir. Çünkü çocuk eğitiminde en etkili yöntemlerden birisi onlara örnek olmaktır.

Anne babaların uymadığı kurallara çocuklarının uymalarını beklemesi mantıksızdır. Çocuklarına nezaket kurallarını öğretmeye gayret eden aileler onlara örnek olabilirlerse bu davranışların yerleşmesi daha çabuk olacaktır.
Çocuklarımıza davranış kazandırmaya gayret ederken neredeyse tüm davranışlarda örnek olmaya gayret ederiz. Ancak onlara örnek olma konusunu çok basit bir şekilde geçiştirmemek gerekir.

Aileler çocuklarına sistematik bir şekilde örnek olmaya gayret etmelidir. Yani anne baba her an şunu düşünmelidir: Ben çocuklarımı ilerleyen yaşlarda nasıl bir çocuk olarak görmek istiyorum?, onların günlük hayatta kendi kendilerine yetebilecek seviyede sosyal bireyler olmaları için ben hangi davranışları sergilemeliyim?

Böyle bir sorgulama içine giren aileler zaten sosyal çocuk yetiştirme yöntemlerini hayata geçirmiş sayılırlar.

Görseller: Google görseller
Sosyal Çocuk Yetiştirme Yöntemleri  Sosyal Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 24, 2018 Rating: 5

4 yorum:

  1. Güzel tavsiyeler, teşekkürler. Listeleme yöntemini de kullanabilirsin, çok güzel maddeler var yazının içinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyeler için çok teşekkür ederim. Listeleme yöntemini tam anlayamadım, açıklama yaparsanız sevinirim.

      Sil
    2. Madde madde yazabilirsiniz yöntemleri demek istemiş Duo Diyet.

      Çocuk yetiştirmede en iyi yöntem doğru rol model olabilmektir. Tavsiyeler için teşekkürler...

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim Rehitu.:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.