Güçlü Çocuk Yetiştirme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Güçlü Çocuk Yetiştirme Yöntemleri



guclu cocuk, saglikli cocuk, mutlu cocuk
Güçlü Çocuk Yetiştirme Yöntemleri

Bu yazımda güçlü çocuk yetiştirme yöntemlerinden bahsetmek istiyorum. Ancak güçlü çocuktan fiziksel olarak güçlü olan ve vurduğunu deviren çocuk anlaşılmamalı. Benim kastettiğim güçlü çocuk; sosyal hayata gerektiği gibi uyum sağlayabilen, geleceğe ümitle bakabilen, karşılaştığı problemler karşısında yılmadan çözümler bulabilen çocuktur. Kısacası güçlü çocuk, yaşamı eksisi artısı ile objektif bir şekilde algılayabilen ve uyum sağlayabilen çocuktur. Bahsettiğimiz özelliklere sahip güçlü çocuklar hayata daha kolay tutunabilirler ve zorluklar karşısında hemen yılmazlar.

Güçlü Çocuk Yetiştirme Yöntemleri
-         Çocukları sevmek, öpmek, bağrımıza basmak. Çocukların psikolojik gelişimlerinde anne babalar tarafından koşulsuz bir şekilde sevilerek büyütülmesi çok önemlidir. Çocuklarının güçlü donanımlarla ve sağlam karakter ile yetişmesini isteyen aileler onları karşılıksız sevmelidir.

-         Çocukların öz bakım becerilerini kendilerinin yapmasına fırsat vermek. Çocuklarımızın öz güven gelişiminde kendi başlarına yaptıkları faaliyetler çok önemli bir yer tutmaktadır. Bazı aileler aşırı korumacı olduklarından çocuklarının kendi işlerini yapmalarına fırsat tanımazlar. Çocuklarımızın güçlü karakterde yetişebilmesi için onların öz bakım becerilerini kendilerinin yapmalarına fırsat tanımalıyız.

-         Çocukların kararlarını kendilerine bırakmak. Günümüzde yapılan hatalardan birisi de çocuklarımıza karar verme imkanı tanımamaktır. Oysa güçlü karakterde çocuklar yetiştirebilmek için onlara kendileri ile ilgili konularda karar verme imkanı tanımak gerekir.

-         Çocuklarımızı zorluklarla sınamak. Hayatının belirli bir kesiminde zorluklarla karşılaşan insanlar diğer insanlara göre daha güçlü karaktere sahip olurlar. Çocuklarımızı da çeşitli konularda zorluklarla sınayarak zorluklara alıştırabiliriz. Ancak bu konuda aşırıya gitmemek ve çocuklarımızın gelişimlerine olumsuz etkilerde bulunmamak gerekir.

-         Aile dışında danışabileceği kişiler bulmak. Çocuklarımız ailelerinden çok şey öğrenseler de bazı konularda ebeveynler çocuklarına gerektiği gibi ulaşamayabilirler. Bu sebeple çocuklarımıza aile dışında da danışabileceği psikolojik danışman vb. kişiler bulmalıyız.

-         Çocuklarımıza güçlü örnekler bulmak. Çocuklarımıza modelleyebilecekleri güçlü karakterde örnekler bulmak onların gelişiminde  önemlidir. Ayrıca kişilik gelişimlerine olumlu  katkıda bulunabilecek filmler izletmek de faydalı olacaktır.

-         Çocuklarımızla sağlıklı iletişimler kurmak. Aileler genelde çocuklarla iletişim kurarken onları pek önemsemezler, sordukları sorulara geçiştirme cevaplar verirler. Oysa çocuklarla iletişim kurarken onları çocuk gibi değil; yetişkin bir insan gibi görmeli, göz teması kurmalı ve ciddiye almalıyız. Yetişkin insanlar gibi ciddiye alınarak yetiştirilen çocukların karakter gelişimi diğer çocuklara göre daha sağlıklı olmaktadır.

Pek çok konuda olduğu gibi güçlü çocuk yetiştirme konusunda da en önemli görev ailelere düşmektedir. Çocuklarının güçlü karakterde yetişmesini isteyen aileler sabırla davranmalı ve bu konuda çalışmalıdır. Bu sebeple her anne baba güçlü çocuk yetiştirme yöntemlerini öğrenmeli ve uygulamaya geçirmelidir. Bu konuda ihmalkar davranmak ilerleyen yaşlarda çocuklarımızın toplumsal hayatta bocalamalarına ve telafisi olmayan olayların yaşanmasına  sebep olabilir.

Görseller: Google görseller
Güçlü Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Güçlü Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 10, 2018 Rating: 5

6 yorum:

  1. İade-i ziyarete geldim takipteyim :)

    YanıtlaSil
  2. Bazı anne babalar çocukları neredeyse fanusa koyacaklar. Biraz büyüdüklerinde bu çocuklar özgüvensiz, kendi işini göremeyen bireyler oluyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum çok teşekkürler Beyda Hanım.

      Sil
  3. Çocuk yetiştirmek çok zor bazen yapamayacağım hissine kapılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zıt duygular arasında gidip gelmek her insan için normaldir ancak bu konuda en doğru yöntem ve teknikleri uygulamak her ebeveynin boynunun borcudur bence.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.