Çocuklarda Öz Güvenin Sınırı Nedir? - EĞİTİM PINARI

Çocuklarda Öz Güvenin Sınırı Nedir?


oz guven, simarik, cekingenlik, cocuklarda oz guven
Çocuklarda Öz Güvenin Sınırı Nedir?

İnternetten veya kitaplardan öz güvenli çocuk yetiştirme yöntemlerini araştırarak çocuklarımızı öz güvenli bir şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Her konuda olduğu gibi öz güvenli çocuk yetiştirme konusunda da belirli bir denge gözetmemiz gerekmektedir. Öz güvenli çocuk yetiştirme konusunda olması gereken doğru ölçü nedir, çocuklarda öz güvenin sınırı nedir? Bu yazımızda bu soruların cevaplarına dikkat çekmeye gayret göstereceğim.

Öz güvenli çocuk yetiştirme konusunda dikkat etmemiz gereken en önemli nokta; çocuklarımıza bu konuda sınırsız bir hareket alanı tanımamaktır. Günümüzde öz güvenli çocuk yetiştirme konusundan anlaşılan başkalarının duygu ve düşüncelerini önemsemeksizin kendi duygu ve düşüncelerine göre yaşayan çocuktur.

Oysa toplumsal hayatta insanlarla beraber yaşıyoruz ve ilişkilerde başka insanların duygu ve düşüncelerini de önemsememiz gerekiyor. Başkalarının duygu ve düşüncelerini önemsemeyen bireyler toplumsal hayatta her türlü sıkıntıyı yaşamaya aday demektir. Bundan dolayı çocuklarımıza başka insanların duygu ve düşüncelerini de tümden göz ardı etmememiz gerektiğini öğretebilmeliyiz.

Bizim öz güvenli çocuk tarifinden anladığımız, toplumsal hayatta kendi doğrularını yaşarken başkalarının etkisinde kalarak doğrularından vaz geçmeyecek kadar kendine saygılı, ancak başka insanların da duygu ve düşüncelerini görmezden gelmeyen, çocuktur.

Toplumsal yaşamda başkaları ne der? Diyerek yapılması gerekenlerden vaz geçmek ne kadar kötü ise; başkalarının duygu ve düşüncelerine de aldırış etmeden burnunun dikine gitmek de hayra alamet değildir.

Çocuklarda öz güvenin sınırı nedir? Sorusunun kısmen cevabını bulduğumuza ve bu konunun çerçevesini çizdiğimize göre şimdi de öz güvenli çocuk yetiştirmek için dikkat etmemiz gereken kurallara göz atmak istiyorum. Öz güvenli çocuk yetiştirme yöntemleri:

-         Günlük hayatta karşılaştığınız olaylar hakkında fikirlerini alın. Pek çok aile günlük hayatta karşılaştığı olaylarla ilgili olarak çocuklarına fikir sorma gereği duymaz. Oysa öz güvenli çocuk yetiştirme konusunda uymamız gereken en önemli kurallardan birisi de çocuklarımıza günlük hayatta karşılaşılan olaylar hakkında fikir sormaktır.

-         Çocuklarınızın arkasında olduğunuzu hissettirin. Çocuklarımız günlük hayatta çeşitli problemlerle karşılaşabilirler. Onlara her durumda yanlarında olduğumuzu ve sorunlarını halletme konusunda her türlü desteği vereceğimizi  hissettirebilmeliyiz.

-         Olumlu davranışlarını onaylayın. Çocuklarımızın olumlu davranışlarını onaylamak o davranışların pekişmesini ve kalıcı hale gelmesini sağlar. Özellikle 0-6 yaş aralığında çocuklarımızın olumlu davranışlarını onaylamak çok önemlidir.

-         Çocuklarınıza sorumluluk verin. Çocuk gelişiminde ailelerin yapmış oldukları  hatalardan birisi de onların yaşlarına uygun sorumluluk vermekten kaçınmaktır. Oysa çocuklarımıza yaşlarına uygun sorumluluklar vermek onların kendilerine güvenmelerini sağlayacaktır.

-         Onları sevdiğinizi hisseettirin. Çocuk eğitiminde en etkili yöntem, onlara kuralları sevgi ile anlatmak veya hissettirmektir. Çocuklarımıza her fırsatta sevdiğimizi söylemeli ve sevgimizi davranışlarımızla pekiştirmeliyiz.

-         Çocuklarınızı olduğu gibi kabullenin. Yetişkinler kabullenmek istemese de her çocuk farklıdır ve davranışları da çeşitlidir. Çocuklarımızı oldukları gibi kabullenirsek, onları kendi istediğimiz şekilde davranmaları konusunda zorlamaktan vazgeçebiliriz.

-         Çocukları değil davranışlarını eleştirin. Çocuklarımız doğası gereği fazlaca hata yapabilirler. Bu durumda çocuklarımızı değil; yapmış oldukları davranışları onaylamadığımızı özellikle vurgulamalıyız.

Her aile öz güvenli çocuk yetiştirmek ister. Ancak öz güvenli çocuk yetiştirme konusunda uğraşırken çocuklarda öz güvenin sınırı nedir? Sorusunu da aklımızın bir köşesine yazmamız gerekir. Çünkü öz güvenli çocuk yetiştirelim derken aşırı şımarık bir çocukla da yüz yüze gelebiliriz.
Görseller: https://unsplash.com/


Çocuklarda Öz Güvenin Sınırı Nedir? Çocuklarda Öz Güvenin Sınırı Nedir? Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 04, 2018 Rating: 5

2 yorum:

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.