Ders Çalışmayı Sevdirme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Ders Çalışmayı Sevdirme Yöntemleri


ders çalışma, ödev yapma
Ders Çalışmayı Sevdirme Yöntemleri

Anne babaların çocuklarına edindirmek istediği davranışlardan birisi de ders çalışma alışkanlığı kazandırmaktır. Ancak ders çalışma alışkanlığı kazandırmanın çok kolay bir şey olmadığını baştan kabul etmek gerekir. Ders çalışma alışkanlığı kazanmak için hem ders çalışma faaliyetlerine alt yapı teşkil edecek duygusal faktörleri hem de bu konuda yapılabilecek teknik uygulamaları çok iyi özümsemek gerekir. Bu yazımızda hem ders çalışmayı sevdirme yöntemlerini hem de ders çalışma etkinliklerini yaparken dikkat etmemiz gereken çevresel faktörler üzerinde durmaya gayret göstereceğim.

Ders Çalışmayı Sevdirme Yöntemleri
-         Duygusal bir menfaat sağlama: Çocuklar yetişkin insanlar gibi gerçekçi gerekçelerle güdülenmezler. Onların güdülenmesi de kendileri gibi çocukçadır. Çocuklarımız için anne babanın gözüne girmek, öğretmeninin gözüne girmek veya arkadaşlarından daha çalışkan olmak çok önemli motivasyon sebebidir. Anne babalar bu durumu bilerek buna göre davranmalıdırlar.

-         Somut ve ulaşılabilir hedefler belirlemek: Çocuklar için yetişkin olduklarında sahip olabilecekleri meslekler hiç güdüleyici olmazken veya hiç demesek de çok az güdüleyici olabilirken; küçük bir çikolata, iyi bir karne sonunda sahip olabileceği bir bilgisayar daha güdüleyici olabilir.

-         Hedeflere duygusal karşılık bulmak: Bazen çocuklarımıza hedefler belirlemek de onları gerektiği gibi derse motive etmeyebilir. Böyle durumlarda hedefleri duygusal olarak güçlendirmek faydalı olabilir. Örnek olarak derslerinde başarılı olduğunda alınan bilgisayarını tüm arkadaşlarına gösterebilirsin, arkadaşlarınla oyun oynayabilirsin gibi hedeflere  duygusal heyecan katmakta fayda vardır.

-         Dersten önce teknolojik aletlerle uğraşmalarına imkan tanımamak: İnsan beyninin yapısı gereği aynı anda birden fazla şeye odaklanamamaktadır. Bunda dolayı çocuklarımızın ders çalışmadan önde teknolojik aletlerle uğraşmalarına müsaade etmemek gerekmektedir.

-         Okuldan gelir gelmez ders çalışma alışkanlığı kazandırmak: Çocuklarımızın pek çoğunda erteleme hastalığı ya da bu konuda yeterli bilinçlenme eksikliği vardır. Ancak ödevlerini okuldan gelir gelmez yapma alışkanlığı kazanan çocuklar çok başarılı olmaktadırlar. Çünkü bilimsel araştırmalar öğrenilen bilgilerin ilk sekiz saatte tekrar edilmemesi halinde yüzde sekseninin unutulduğunu göstermiştir. İlk sekiz saatte tekrar edilmeyen bilgiler kalıcı belleğe kayıt edilememektedir.

-         Ders çalışma masası üzerinde uyaran bırakmamak: Çocuklarımızın masasının üstünde bulunan ders dışı uyaranlar çocukların derse odaklanmasına engel olmaktadır. Bu sebeple çocuklarımızın ders çalıştığı masanın üzerinde ders dışı ne kadar uyaran varsa kaldırılmalıdır. Hatta çocuklarımızın masalarının üzerinde ders materyalleri dışında hiçbir şey bırakılmamalıdır.

Çocuklarımıza ders çalışmayı sevdirme yöntemleri çok fazladır ancak bu konuda bilinmesi gereken en önemli faktör, çocuklarımızın zihinlerinin yetişkinler gibi çalışmadığıdır. Pek çok yetişkin çocuklarının da kendileri gibi geleceği görmelerini ve sorumluluk almalarını beklerler. Oysa çocuklar yetişkinlere nazaran fazla sorumluluk almayı sevmezler ve yetişkinlerden farklı olarak çok saçma denilebilecek şeylerden güdülenebilirler. Yetişkinler bu konunun farkında olmalı, çocuklarına empati yapabilmeli ve onların dünyalarına girerek gönülden bir bağ kurmalı ve doğru bir şekilde yönlendirmeye çalışmalıdırlar.

Görseller: Google görseller

Ders Çalışmayı Sevdirme Yöntemleri Ders Çalışmayı Sevdirme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 01, 2018 Rating: 5

7 yorum:

  1. Bir eğitimci olarak yazınızda çözüm getiren düşüncelerinize katılıyorum.
    Dikkate alınması gereken bir yazı
    umarım eğitim ve öğretimin içerisinde bulunan öğretmen, öğrenci, veli üçgeninde gerekli ilgiyi bulur.
    Selamlar saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, umarım insanlara küçük de olsa bir katkımız olur.

      Sil
  2. Kesinlikli faydalanabilecegim bir yazı.
    Yine güzel bilgiler aktarmışsınız.
    Teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler, yorumunuzda bahsettiğiniz gibi çocukları çocuk olarak görmek ve kabullenmek onlara faydalı olma aşamasında çok önemli bir yaklaşımdır. Bu güzel yorum için tekrardan teşekkür ederim.:)

    YanıtlaSil
  4. Bazen cocugumuzu bizim yaşımızda biri gibi görüp ona göre davranmasını bekliyoruz..Aslında onun çocuk olduğunu her fırsatta kendimize hatırlatmalıyız kendimize..
    Çok yerinde tavsiyeler olmuş
    Çalışma masası üzerinde uyaran bırakmamak konusunda çok haklısınız yoksa hemen dikkatleri dağılıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeler için çok teşekkürler Düş Tasarımcısı:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.