Sıkıntılarla Başa Çıkma Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Sıkıntılarla Başa Çıkma Yöntemleri


Sikinti, can sikintisi,
Sıkıntılarla Başa Çıkma Yöntemleri

Hayatta istemediğimiz halde zaman zaman sıkıntılarla karşılaşmak durumunda kalabiliyoruz. Karşılaştığımız sıkıntılarla gerektiği gibi başa çıkabilmek için bazı yöntem ve teknikler geliştirilmiştir. Bu yazımda sıkıntılarla başa çıkma yöntemlerinden bahsetmek istiyorum. Ancak bunu yaparken bu yazının bilimsel bir yazı olmadığını da baştan vurgulamak isterim. Ortalama üniversite mezunu bir insanın kendi bilgi birikimleri ve tecrübelerinden oluşmakta olan bir yazıdır. Fakat bilimsel bir yazı olmasa da bilimden ve bilimsellikten de uzak bir yazı da değildir.

Sıkıntılarla gerektiği gibi mücadele edebilmek için sıkıntının tanımını iyi yapmalı ve hangi durumların iç sıkıntı hangilerinin de dış sıkıntı olduğunu iyi kavramalıyız. Dış sıkıntı dediğimiz şeylerin çoğu insanların dünyayı algılama şeklinden meydana gelen sıkıntılardır. Kimilerine göre sıkıntı olarak kabul edilen şeyler, diğer insanlara göre sıkıntı olarak kabul edilmeyebilir. Hatta bazı sıkıntılar insanlar için fırsata bile dönüşebilir.  Klasik bir söz vardır ya, ‘’Başımıza gelen olaylar değil; onları algılama şeklimiz önemlidir.’’ Diye.

İç sıkıntı diye tarif edilen sıkıntılar daha karmaşık sıkıntılardır. İnsanların geçmişte yaşadığı olumsuz olaylar ve travmalar iç sıkıntı olarak kendilerini gösterebilir. İç sıkıntıları aşmak için kişinin kendi başına çözüm aramak yerine uzmanlardan yardım alarak sıkıntıyı aşmaya çalışması daha uygun bir yaklaşım olacaktır.

Sıkıntılarla Başa Çıkma Yöntemleri
-         Sıkıntılar kuvvetli ise uzmana başvurmak gereklidir. Bazı sıkıntıları insanlar kendi çabaları ile aşabilirken, bazı sıkıntıları aşamayabilirler. Böyle durumlarda uzmanlara giderek yardım almakta fayda vardır. Derinde olan sorunlar bilişsel davranışçı terapi ile çözülmektedir. Bilişsel davranışçı terapi, insanların hem sorunlarını çözer hem de bütün yaşamları süresince sorunlarını çözmede kullanacakları bir takım becerileri de öğretir. Bu beceriler kısaca: Yanlış düşünceleri tespit etmek, inançları değiştirmek, çevre ile yeni ve faydalı ilişkiler kurma becerilerini geliştirmek gibi becerilerdir.

-         Değiştiremediğimiz olaylar hakkında bakış açımızı değiştirmek. İnsanoğlunun gücü sınırlıdır ve her rahatsızlık duyduğu durumu kendi başına değiştirmesi mümkün olmayabilir. Bu durumlarda olaylara farklı bir bakış açısı ile bakmak ve kendimizi rahatlatmak ruh sağlığımız için faydalı bir yaklaşımdır.

-         Sıkıntılarımızı anlayışlı dostlarımızla paylaşmak. Sıkıntılarımızı başkalarına anlatmak bile o sıkıntının yükünü yarıya indirir. Sıkıntılarımızı niyetine güvendiğimiz ve dinlerken bizi yargılamayan, aksine katılımlı dinleme yaparak rahatlatan insanlara açmakta fayda vardır.

-         Sıkıntılarımızı kendi kendimize aşmaya çalışmak. Sıkıntılarımızı kendi kendimize aşmamız da mümkündür. Bunun için çok iyi bir bilinçlenme ve olaylara farklı bakış açıları ile bakabilme yeteneği geliştirmeliyiz. Böyle bir bakış açısı geliştirmek de sürekli bir okuma ve kültürlenme gerektirmektedir.

-         Sıkıntılarımızı iyi bir beslenme ve huzurlu bir ortamda kendimizi dinlenmeye alarak da aşma imkanımız vardır. Sıkıntılı ortamlarda bulunmak daha fazla sıkıntılanmamıza sebep olur. Bazen sıkıntılı ortamlardan uzaklaşmak, iyi bir tatil, huzurlu bir ortamda kendimizi rehabilite etmek sıkıntıları aşmaya faydalı olabilir.

-         Manevi dinamiklere yaslanmak. Sıkıntıları aşmanın en önemli yöntemlerinden birisi de manevi inançlara yönelmektir. Sıkıntıları aşma konusunda maneviyat çok önemlidir.

Yukarıda sıkıntılarla başa çıkma yöntemlerinden bazılarını sıralamaya gayret gösterdim. Daha başka yöntemler de bulunabilir. Ancak ben kendi hayatımda uygulamaya gayret ettiğim ve faydasını gördüğüm bazı yöntemleri sıralamaya çalıştım. Şunu özellikle vurgulamak isterim ki, sıkıntılarla başa çıkmanın en önemli çaresi olay ve olgulara farklı bir bakış açısı ile bakabilmek ve farklı yorumlar getirebilmektir.
Görseller: Google görseller

Sıkıntılarla Başa Çıkma Yöntemleri Sıkıntılarla Başa Çıkma Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 11, 2018 Rating: 5

18 yorum:

  1. Merhabalar.
    Demek ki sıkıntılar da insanlara göre değişiyormuş. Yani göreceli, izafidir. Bana göre sıkıntı arz eden bir olay, size göre hiç bir sıkıntı arz etmiyor olabilir. Bu sıkıntılardan kurtulmanın yolları olarak ele aldığınız makaleniz, aslında çok güzel hazırlanmış, söz konusu makalenizi yarı bilimsel bir makale olarak değerlendirebiliriz. İnsana sıkıntılarını unutturan ve onu rahatlatan en güzel yollardan biri, sizin de öne çıkardığınız maddelerden biri olan paylaşmaktır. Bir sonraki bakış açısını değiştirmek. Hani hep derler ya, "iyi yanından", "bardağın dolu tarafından bakmak" vs.

    Ben de sıkıntıya düştüğüm zaman, beni rahatsız eden kuruntulardan kurtulmak için, yazınızda bahsi geçen yöntemlere başvururum, faydasını görüyorum. Ama beni rahatlatan en güzel yöntemlerden biri de bulunduğum mekanı terk ederek, kısa da olsa yer değiştirmek suretiyle bir seyahata çıkmak.

    Sizin "blogspot" uzantılı blog sayfanız yok herhalde, ya da ben erişemedim. Beni ziyaret eden arkadaşlarımın sayfasına dönüş yaptığım da "blogspot" uzantılı blog sayfalarını tercih ediyorum. Zaten bu Google Plus'u da kapatacaklarmış.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    İlk girişte sanki sayfanız Google Plus gibiydi, aklımda öyle kaldığı için yorumda da o nedenle Google Plus muhabbetine girmiştim. Yorumdan sonra baktım, sayfanız "blogspot" uzantılı bir sayfaymış.
    Selam ve muhabbetle.

    YanıtlaSil
  3. Aslında bana kalırsa bazı durumları hayatımızda çok fazla büyütüyor, gereksiz şeylere kafa yoruyoruz. Hayat çok kısa. Sıkıntılarla ömrü ziyan etmemek gerek. Faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Hocam yaradana sığınmaktan başka çere yok. O yanlış bir yöne gidersem beni çeker diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki, yaradana sığınmak önemli bir psikolojik destektir.

      Sil
  5. Ben başetmeyi bırakınca sıkıntılar da kendi kendilerine başetmeye başladılar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin yönteminiz de farklı bir yöntem olmakla birlikte çok güzel bir yöntemdir. Bazen işleri akışına bırakmak en doğrusudur.

      Sil
  6. Dostlarla paylaşmak gerekir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşmak en güzel yöntemlerdendir. Teşekkürler.

      Sil
  7. ben dua ile rahatlıyorum. Bir de kendimi çıkmazda hissettiğim zaman hayatım boyunca yaşadığım en kötü anı hatırlamaya ve o gün bile geçti diye kendimi avutmaya çalışırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes kendine göre bir yöntem geliştiriyor. Aslında sıkıntılardan kurtulma yöntemlerini tek başına düşünmemek gerekir. Blogumda daha önceden yazmış olduğum ''Mutlu olmak istiyor musun?, Anı yaşamak'' yazıları ile birlikte bir bütünlük içinde düşünmek çok faydalı olacaktır diye düşünmekteyim. Yorum için çok teşekkürler.

      Sil
  8. Faydalı bir paylaşım olmuş , teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar bloğunuzu ziyarete geldim yazınızı da çok beğendim, gayet güzel olmuş ben de beklerim https://renklihayallerfabrikasi.blogspot.com

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.