Öfkeli Çocuk Anlayışsız Bir Ailenin Yansımasıdır - EĞİTİM PINARI

Öfkeli Çocuk Anlayışsız Bir Ailenin Yansımasıdır



ofkeli cocuk, cocuk egitimi
Öfkeli Çocuk Anlayışsız Bir Ailenin Yansımasıdır

Çocuk yetiştirme konusu zor ve zahmetli bir iştir. Çocuk yetiştirmek adeta iğne ile kuyu kazmaya benzer. Bu sebeple sabırla çaba sarf etmek gerekir. Örgü ören bir kadının günlerce uğraşması gibi aileler de uzun zaman çalışmalı ki, günler sonra güzel bir ürün ortaya çıkabilsin.  Ailelerin en büyük yanılgısı kısa zamanda hedefe ulaşmayı beklemektir. Oysa bunun böyle olmadığını uzmanlar defalarca anlatmaya gayret gösteriyorlar.

Öfkeli çocuğa sahip aileler, çocukların öfke nöbetleri ile nasıl başa çıkacaklarını bilemezler.  Böyle çocukları olan aileler için bu ciddi bir durumdur. Çünkü çocuklarda kontrol edilemeyen öfke yıkıcı sonuçlara sebep olabilir. Bazı çocuklar öfkelendiklerinde kafalarını yerlere vururlar. Çocuklarda öfke nöbetlerinin belli başlı bazı sebepleri vardır. Ancak üzülerek söylemekte fayda vardır ki, çocuklarımızdaki tüm anormalliklerde olduğu gibi öfke konusunda da birinci sebep ailelerdir. Bundan dolayı başlığımı öfkeli çocuk anlayışsız bir ailenin yansımasıdır şeklinde belirledim.

Öfkeli çocuklarla başa çıkma yöntemleri

-         Çocukları yeterince dinlemek. Çocuklarımızın öfke davranışı sergilemesinin nedenlerinden birisi onların yeterince dinlenmemesi olabilir. Yeterince dinlenmeyen ve duygularını ifade edemeyen çocuklar dikkat çekmek ve kendilerini ifade edebilmek için aşırı öfke gösterebilirler. Çocukları etkin dinlemek ve onları anladığımızı hissettirmek öfkeli tavırlarının azalmasına sebep olacaktır.

-         Çocuklarımızla gerektiğince ilgilenmek. Çocuklarımızı eğitirken onlarla gerektiği kadar ilgilenmemiz gerekir. Çocukları ile ilgilenmeyen ve onların içinde bulundukları durumları ve duygularını ifade etme olanağı sağlamayan aileler çocuklarının öfkeli davranış geliştirmelerine sebep olurlar. Çünkü karşılaştıkları durumlar karşısında duygularını ifade etme becerisi geliştiremeyen çocuklar, kendilerini anlatamamanın verdiği sıkışmışlığı öfkelenerek aşmaya çalışırlar. Çocuklarımıza yaşadıkları duyguları ifade etme konusunda örnek olmalıyız.

-         Çocukların duygu ve düşüncelerine gereğinden fazla önem vermek. Bazı aileler çocuklarının duygu ve düşüncelerine yeterince değer vermezken; bazı ailelerde çocukların düşüncelerine fazlası ile değer vererek onları olması gerekenden fazla dinlerler. Her konuda olduğu gibi çocuk yetiştirme konusunda da belirli bir denge gözetmek gerekir. Olması gerekenden fazla söz sahibi olan çocuklar her zamanki gibi dinlenmediklerini düşündüklerinde öfke nöbetleri geçirebilirler.

-         Çocukların öfkeli davranışlarını ödüllendirmemek. Bazı çocuklar istediklerini elde etmek için öfke nöbetlerine girebilirler. İsteklerini öfke nöbetlerine girerek elde etmeyi alışkanlık haline getiren çocuklarımızın farkında olunmalıdır. Böyle çocukların öfkeli davranışlarına pirim verilmemelidir. Öfkeli davranışları unutturulmaya çalışılmalıdır.

Yetişkinlerin belki duymak istemediği belki de kabullenmekte zorlandıkları bir konudur sorumlulukları kabullenmek, halbuki çocuk eğitiminde hem olumsuz hem de olumlu neredeyse her konuda ebeveynler birinci derecede sorumludurlar. Diğer konularda olduğu gibi öfke konusunda da ailelerin katkısı büyüktür. Bu sebeple biraz ağır kaçsa da öfkeli çocuk anlayışsız bir ailenin yansımasıdır görüşümü yineliyorum. Maksadımın insanları suçlamak değil; meselelere farklı bir açıdan bakmak amaçlı olduğunu söylemek isterim ve bu bakış açısının ailelere faydalı olmasını ümit ediyorum.
Görseller: Google görseller



Öfkeli Çocuk Anlayışsız Bir Ailenin Yansımasıdır Öfkeli Çocuk Anlayışsız Bir Ailenin Yansımasıdır Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 18, 2018 Rating: 5

4 yorum:

  1. Hocam kesinlikle katılıyorum ne kadar tahammülsüz çocuk varsa hepsi amlayışsız çocuğunu sevmeyen anne baların eseridir. Aslında eğitime alınacak olan veliler diyorum. Saygılar

    YanıtlaSil
  2. Hocam kesinlikle katılıyorum ne kadar tahammülsüz çocuk varsa hepsi amlayışsız çocuğunu sevmeyen anne baların eseridir. Aslında eğitime alınacak olan veliler diyorum. Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınızdan dolayı teşekkür ederim Celalettin Bey, velilerimizin de eğitilmesinin faydalı olacağını ben de düşünmekteyim. Eğitimin yaşı yoktur.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.