Analitik Düşünme Becerisi Kazanmak - EĞİTİM PINARI

Analitik Düşünme Becerisi Kazanmak


Analitik düşünme, stratejik düşünme, problem çözme
Analitik Düşünme Becerisi Kazanmak

Günlük hayatta sayısız problemle  karşılaşıyoruz ve problemleri çok fazla zaman kaybetmeden ve büyüyüp bizlere zararlı hale gelmeden çözmemiz gerekiyor. Karşılaştığımız problemleri hızlı bir şekilde zihnimizde parçalarına bölerek işleme tabi tutmalı ve nasıl çözeceğimize karar vermeliyiz.

Problemlere karşı böyle bir yaklaşım sergilemek, onları bir video gibi zaman tünelinde ileriye ve geriye sardırarak çözüm alternatiflerini tasarlamak çoğu zaman mümkün olmayabiliyor. Çünkü analitik düşünme becerisi kazanmak çoğunlukla çocukluk çağlarında  almış olduğumuz eğitimle alakalıdır.

Çocuklarımıza karşılaştıkları durumlar karşısında duygusal tepkiler vermek yerine analitik düşünme becerisi kazandırabilirsek, onlar da ilerleyen yaşlarda başlarına gelebilecek muhtemel sorunlarda kendilerine zarar vermeden; en iyi çözümü bulabilirler.

Analitik düşünme becerisi kazanmak için gerekli olan yöntemlerden biraz sonra bahsedeceğim ancak ondan önce çocuklarımıza analitik düşünme becerisi kazandırma konusunda faydalı faaliyetlerin bir kısmından bahsetmek istiyorum.

Çocuklarımıza analitik düşünme becerisi kazandırmak konusunda faydalı olabilecek en önemli faaliyetler, küçük yaşlarda satranç öğretmek, sudoku çözdürmek, bilgisayar oyunlarını pek tavsiye etmesem de, eğer çocuklar oynuyorsa o durumda strateji oyunlarına yönlendirmek, Hobiler, geziler, insanlarla çeşitli şekillerde iletişime geçmek sayılabilir.

İnsanlarla iletişime geçme konusunda çocuklarımızın yetişkinlerle eskiden oynadıkları ancak şimdilerde unutulmaya yüz tutan lades oyununu oynamalarını tavsiye edebilirim. Kendi hayatımdan bir örnek vermem gerekirse; çocukluğumda bir akrabamla lades oynadığımı ve neredeyse bir yıl boyunca yenişemediğimizi, akrabamı yenebilmek için geliştirmediğim yöntem ve teknik kalmadığını söylemek isterim.

Analitik düşünme becerisi kazanmak olaylara stratejik bir yaklaşım sergileyebilme yeteneğini gerektirir. Analitik düşünme bilimsel bir konu olsa da ben burada analitik düşünme aşamalarını yumuşatarak adeta analitik düşünmenin ruhunu yansıtmaya ve çocuklarımıza faydalı olmaya gayret edeceğim. Zaten amacım çocuklarımıza analitik düşünebilme yeteneği kazandırma konusunda faydalı olabilmektir.

Analitik düşünme aşamaları:
-         Bir konuyu anında parçalara ayırmak ve parçaları tek tek analiz etmek.

-         Problemin sorumlusunu bulmak ve çözüm yollarını tasarlamak.

-         Kötü giden bir olayda gözle görülebilir bir sorun yoksa o meselenin bakım ve onarımını yapabilmek.

-         Karmaşık problemlere pratik çözümler bulmak.

-         Yanlış giden ilişkide sorunu bulup, yanlışlığın kimde olduğunu tespit etmek.

-         Sorunu çözmek ya da çözmemek konusunda düşünmek, sürekli olarak kar zarar muhasebesi yapmak.

-         Karşılaştığı olaylarda az çaba ile çok fayda sağlamanın hesabını yapmak.
-         Gerçekçi hedefler belirlemek, başarılı olamayacağı konulara enerjisini harcamamak.

Çocukluk döneminde analitik düşünme becerisi kazanmak gerçekten çok önemlidir. Her zaman söylediğimiz gibi bu konuda da en büyük görev yine ebeveynlerimize düşmektedir. Anne babalar çocuk yetiştirme konusunda sayısız yöntem ve teknik uygulamaya gayret gösteriyor olsalar da analitik düşünme becerisi kazandırma konusunda da ellerinden gelenin en iyisini yapmaya gayret göstermelidirler. Çünkü çocuk eğitiminde geçen günlerin telafisi yoktur.


Analitik Düşünme Becerisi Kazanmak Analitik Düşünme Becerisi Kazanmak Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 03, 2018 Rating: 5

4 yorum:

  1. Önemli bir konuya değinmişsiniz, analitik düşünce hayatımızda karşımıza çıkan bazı durumlada bizi kolaylıkla doğru ve hızlı çözüme götürecek olan yöntemdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler yorum ve ziyaretiniz için. Fikirlerinize katılıyorum.

      Sil
  2. Günlük hayatta ne çok problem ile karşılaşıyoruz.. Yazınız problemlerin çözümünde yardımcı olacak güzel bir rehber.. Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.