Sınırlar(Kitap Tanıtımı) - EĞİTİM PINARI

Sınırlar(Kitap Tanıtımı)


sinirlar, sinirlar kitabi
Sınırlar

İnsan ilişkilerinde sınırlar var mıdır? Ya da olmalı mıdır? Önemli sorulardan birisi de budur. Sorunun cevabı en başından tabii ki, ‘’evet’’ olmalıdır. Hem de evetler ve hayırlar çok belirgin olmalıdır. Araştırma sonuçlarına göre ilişki problemlerinin çoğu sınırların gerektiği gibi tesis edilememesinden kaynaklanmaktadır.

Bazı insanlar başkalarına kötü görünmemek için her şeye evet deme mecburiyetinde olduklarını düşünürler. Oysa böyle bir bakış açısı en büyük yanılgılardan birisidir. Başkalarını mutlu etmek için her şeye evet diyen insanlar bir süre sonra mutsuz olmaya başlarlar. Çünkü aslında istemedikleri bir şeyi başkalarının hatırı için kabul etmişlerdir.

Bu yazımda HENRY CLOUD, JHAN TOWNSEND isimli yazarların hazırlamış olduğu Sınırlar isimli kitaptan tespitler ve değerlendirmeler yapmaya gayret göstereceğim. Sınırlar isimli kitaptan tespitler yaparken bir taraftan da kendi düşüncelerimi yazının tamamına serpiştirmeye gayret edeceğim. Umarım kitabı okumayan insanlara bir katkısı olur.

Bizim toplumda insanlara hayır demek adeta ayıp bir şeymiş gibi algılanmaktadır. Oysa Batılı toplumlarda hayır sözcüğü kişilerin hayatta varoluşlarının teminatı gibidir. Onlara göre hayır’ı olmayanın evet’ide yoktur. Hayır kelimesi var olmanın simgesidir. Bundan dolayı Batı insanı hayır kelimesini adeta kutsamaktadırlar. Biz bu kadar işi abartmasak da yine de gerektiği yerde hayır kelimesini kullanmak gerektiğine sonuna kadar inanmaktayım.

Hayır diyemeyen insanlar özünü koruyamaz. Özümüzü koruyabilmek için kimseden çekinmeden hayır diyebilmeliyiz. Hayır demek diğer insanlarla aramıza sınırlar çizmektir. İnsanlarla ilişkilerde sınır belirlemek çok önemli ve çok gereklidir.

HENRY CLOUD, JHAN TOWNSEND Sınırlar isimli kitaplarında sınırların zamanında ve sağlıklı bir şekilde çizilmesine dikkat çekiyorlar. Zamanında çizilmeyen sınırlar daha sonra çizilmeye çalışılırsa daha fazla gayret göstermemiz belki de daha fazla sıkıntı çekmemize sebep olabilir diyorlar.

Diğer insanlarla ilişkilerimizde sınırlarımız doğrudan ifade edilmelidir. Sınırlarını doğrudan ifade etmeyen insanlar, manipülasyon ve ima yolu ile belirlemeye çalışırlar. Bu ise daha kötü bir durumdur. İmalı iletişim birçok iletişim kazasının meydana gelmesine sebep olur.

Bazı insanlar fedakarlığın dozunu ayarlayamazlar ve başka insanlara olması gerekenden daha fazla yardımcı olmaya çalışırlar. Şunu unutmamak gerekir ki, başkalarının kendisi için yapmadığını yapmaya çalışmak kişinin kendisini inkar etmesinden başka bir şey değildir.

Bazen insanlarla ilişkilerimizde kötü kullanımlar olabilir. Karşıdaki insanlar bilerek veya bilmeyerek ilişkiyi kötüye kullanabilirler. Böyle durumlarda ilişkinin sıklığını azalmak en iyi çözümdür.

Duygularımızın sorumluluğunu almalı ve duygularımıza duyarsız kalmamalıyız. Duygularının sorumluluğunu almayan ve duygularını görmezden gelen insanlar ilerleyen zamanlarda ciddi zararlar görebilirler. Duyguları görmezden gelmek insanları intihara kadar sürükleyebilir.

Toplumumuzda çocuklara yardım edelim derken onların yapması gerekenleri yapan aileler vardır. Böyle ailelerde çocukların davranışlarının doğal sorumluluğunu almasına imkan tanınmaz. Mesela yeni yürümeye gayret eden bir çocuğu tutup kaldırarak yardım etmeye çalıştığımızı düşünürüz. 

 Oysa çocuklarımızın davranışlarının sorumluluğunu almasını engellemek onları güçsüzleştirmekten başka bir şey değildir. İşi fazla abartmadan çocuklarımızın davranışlarını sorumluluğunu almalarına fırsat tanımalıyız.

HENRY CLOUD ve JHAN TOWNSEND Sınırlar isimli kitaplarında çok değerli fikirlerden bahsetmektedirler. Kitaptaki tüm görüşlere yüzde yüz katılmasam da gerektiği yerde hayır diyebilme fikrine sonuna kadar katılıyorum.
Görseller: Google görseller





Sınırlar(Kitap Tanıtımı) Sınırlar(Kitap Tanıtımı) Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 12, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.