Her Şey Seninle Başlar - EĞİTİM PINARI

Her Şey Seninle Başlar



kisisel basari, her sey seninle baslar, mumin sekman
Her Şey Seninle Başlar

Bu yazımda ünlü kişisel gelişim uzmanı Mümin Sekman’ın Her Şey Seninle Başlar  kitabı hakkında değerlendirmelerde bulunmak istiyorum. Kitap oldukça bilimsel bir kitap olduğu için birazcık sıkıcıdır diyebiliriz. Ancak sıkıcı olması kitaptaki bilgilerin aşırı akademik olmasından kaynaklanmaktadır. Ben bu yazımda kitap özeti şeklinde bir çalışma yapmaktansa kitaptan anladığım bilgileri kendi ifadelerimle sunmaya gayret göstereceğim.

Kitabın ana fikri aslında tüm insanların başarma potansiyeli ile yaratıldığı fakat öğrenilmiş çaresizlikler sebebiyle çok az insanın başarılı olabildiğidir. İnsanların büyük çoğunluğu özündeki başarma potansiyelini hayata geçiremeden bu dünyadan ayrılmaktadırlar.

Öğrenilmiş çaresizliğin insanlar için bazı olumsuz sonuçları mevcuttur. Bunlardan birisi de kişilerin kendi gözlerindeki kredilerinin azalmasıdır. Öğrenilmiş çaresizliğin en önemli sebebi olumsuz aile yaşantısı ve incinmiş çocuklukta yatmaktadır. Arebesk şarkılar öğrenilmiş çaresizliği aşılmakta ve pekiştirmektedir.

Öğrenilmiş çaresizlik ve öz güvensizlik yaşam kalitemizi düşürür. Öğrenilmiş çaresizlikten kurtulmanın yolu, düşünce kalıplarımızı değiştirmektir. Bir düşünüre göre her zaman kullandığımız düşünce kalıpları ile problemlerimizi çözmek mümkün değildir. Problemlerimizi çözebilmek için düşüncelerimizi değiştirmek ve olaylara farklı bakış açısı ile bakabilmek gerekmektedir.

Bir filozofa göre insanlar gerçekleri olduğu gibi değil; oldukları gibi görürler. Aslında insanların çoğunluğunun gerçeklik algısı doğru olmaktan öte kendilerine göre yorumlardır. Fakat insanların birçoğu bu durumun farkında bile değildir. İnsanlar neye inanıyorlarsa onu doğrulayacak şekilde yaşarlar.

Mümin Sekman’ın Her Şey Seninle Başlar isimli kitabında vurgulanmakta olan bana göre en önemli fikir; başımıza gelen olaylardan çok, olayları yorumlama şeklimizin önemli olmasıdır.  Bunu öğrenmek kendimizi geliştirme aşamalarının ilk basamağıdır. Başarılı olmak ve kendimizi geliştirebilmek için olayları bize faydası olacak şekilde yorumlamak gerekir.

Başarı öğrenilebilir bir şeydir. Başarılı olmak kendimizi iyi hissetmemizi sağlar ve başarı aynı zamanda güçlü bir kendini onarma aracıdır. Başarıyı öğrenmek için başarı hakkında yazılmış kitapları ve biyografileri okumak çok faydalı olacaktır. Başarıyı öğrenmek için bir başka yöntem de interneti etkili kullanmak ve başarılı insanlarla etkileşime geçmektir.

Yaşamak istediğimiz hayatla ilgili açık bir hedef belirlememiz gerekir. Hedef belirlerken hayal gücümüzü etkili kullanmalı ve hedeflerimizle ilgili iyi bir planlama yapmalıyız.İleriye dönük hedeflerimizi mutlaka yazılı olarak ifade etmeliyiz. Hedeflerimizi yazmak onları daha net bir şekilde görmemizi ve gerçekleştirme hususunda daha istekli olmamızı sağlayacaktır. Aynı zamanda yazmak kafa karışıklığını giderir ve düşüncelerimizi berraklaştırır.

Hayatının kontrolünü eline almak isteyen insanların kendi düşünce kalıplarını öğrenerek onları nasıl değiştirebileceğinin yöntemlerini bulmaları gerekir. Düşünce kalıplarının farkında olan insanlar kendilerine zararlı düşünceleri fark ederler ve onları değiştirmek için gerekli adımları atarlar.

İnsanların akıllarından çıkarmamaları gereken en önemli gerçeklerden birisi de olayları yorumlama şeklinin insanların kaderini belirlediğidir. Madem ki, olayları yorumlama şeklimiz kaderimizi belirliyor. O halde kaderimizi kendi haline bırakamayız.

Mümin Sekman’ın Her Şey Seninle Başlar  isimli kitabı gerçekten de insanı bilgi bombardımanına tutan bir kitaptır, kitaptaki bilgiler çok yoğun, bu yoğunluk okuyucuları biraz sıkmaktadır ancak kitap kişisel başarı için ilaç niteliğinde desem sanırım abartmış olmam.

Görseller: https://unsplash.com/




Her Şey Seninle Başlar Her Şey Seninle Başlar Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 15, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.