Çocuklarımı Ebem Dedem Yetiştirsin - EĞİTİM PINARI

Çocuklarımı Ebem Dedem Yetiştirsin



cocuk egitimi, cocuk yetistirme
Çocuklarımı Ebem Dedem Yetiştirsin

Yoğun iş temposu sebebiyle koşuşturma yaşamak durumunda kalan ebeveynler çocukları ile gerektiği gibi ilgilenmekte zorlanmaktadır. Çocukları ile gerektiği gibi ilgilenmek bir tarafa kimi zaman onların ruh dünyasında onulmaz yaralar açan bazı anne babalar da mevcuttur.

Büyük ailelerin kıymetini gerektiği gibi bilemedik ancak büyük ailelerin yokluğu her konuda kendisini göstermektedir. Çekirdek ailelerin günümüzdeki kadar yaygın olmadığı dönemlerde ebe ve dedelerimiz çocuklarımızı yetiştirirken günümüzün tabiri ile yaşam koçu vazifesi görmekteydiler. Onların hayatımızdan çıkması bu faydalı rollerinden de mahrum kalmamıza sebep oldu.

Yılların tecrübesini barındıran ebe ve dedelerimiz mesajlarını dostça sakin bir şekilde vermekteydiler oysa anne babaların pek çoğu çocuklarına bu şekilde yaklaşma imkanından mahrumlar. 

Günümüzün ekonomik koşulları gereği hem annelerin hem de babaların  çalışmak zorunda olması ebeveynlerin tüm enerjilerini bitirmekte ve çocukları ile gerektiği gibi ilgilenmelerini zorlaştırmaktadır.

Daha önceden de çeşitli defalar yazmış olduğum yazılarda çocuk eğitiminde en etkili yöntemin, onlardan beklediğimiz kuralları dostça ve sakin bir frekansta vermek olduğunu anlatmaya gayret etmiştim. 

Çocuklarımıza dostça verilen mesajlar hedefi tam on ikiden vurmaktadır. Günümüzde ise maalesef bunun tam tersi yapılmakta ve çocuklarımıza kurallar sert bir üslup ile anlatılmaktadır. Evde uyulması gereken kuralları çocuklarına döverek anlatan anne babaların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.

Neden çocuklarımız ebe ve dedelerini bu kadar seviyor ve neden ebe dedelerin sözleri çocuklar üzerinde bu kadar etkili oluyor? Diye düşündüğümüzde ebe dedelerin torunlarına karşı sergiledikleri sevecen tutum kendini göstermektedir. Bundan dolayı başlığımı çocuklarımı ebem dedem yetiştirsin şeklinde düzenledim.

Her ne kadar çocuklarımızı ebem ve dedem yetiştirsin temennisinde bulunsam da biliyorum ki, böyle bir şey mümkün değil. Çocuklarımızı ebemiz ve dedemiz yetiştiremeyecek ancak hiç olmazsa anne babalar ebe ve dedelerin torunları ile kurdukları iletişimi modelleyerek çocuklarını onların yöntemleri ile yetiştirmeye gayret göstermelidir. Böyle bir yöntem çocukların ruh sağlığı için daha faydalı bir yöntemdir.
Görseller: Google görseller


Çocuklarımı Ebem Dedem Yetiştirsin Çocuklarımı Ebem Dedem Yetiştirsin Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 24, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.