Beyaz Zambaklar Ülkesinde - EĞİTİM PINARI

Beyaz Zambaklar Ülkesinde


Finlandiya, Grigory Petrov, Snelman
Beyaz Zambaklar Ülkesinde
                                                      
Bu yazımda bahsetmek istediğim kitap Grigory Petrov’un Beyaz Zambaklar Ülkesinde isimli kitabıdır. Bu kitabın benim için önemi çok fazladır. Çünkü kitapta inanmış insanların ülkelerini nereden nereye getirdiklerini görmek mümkündür.

Bu kitapta başarılı olabilmek için teknolojik imkanlardan ziyade inanç gücünün önemli olduğunu anladım. Çünkü Finlandiya o dönemde bataklıklar ve kayalıklar ülkesidir, ekonomik yönden gelişmiş bir ülke değildir. Ancak buna rağmen ciddi bir kalkınma hamlesi yapmayı başarabilmiştir.

Uzun süre Rusların ve İsveçlilerin hakimiyeti altında yaşamak zorunda kalan Finlandiya yine de eğitimde başarıyı yakalayabilmiştir. Bu durum tüm mazeretleri yok etmekte ve bizlere ''İnsan inanırsa başarıya ulaşmasını hiçbir şey engelleyemez'' ana fikrini vermektedir. Bu olay aynı zamanda eğitim öğretim işinin gönül işi olduğunu anlatmaktadır.

Günümüzde Finlandiya uluslar arası bilgi yarışmalarında neredeyse her yıl birincilik kazanmaktadır. Hatta yarışmalarda birkaç sıra geride kalmayı bile eğitim politikalarını tümden gözden geçirme sebebi saymaktadır.

Her türlü teknolojik imkana sahip ülkelerin çoğunun eğitimde beklenen kalkınmayı yakalamaktan uzak olmaları eğitim öğretimde teknolojiden başka faktörlere de göz atmamız gerektiği fikrini doğurmaktadır. Eğitimde başarı sağlayabilmek için ortak bir amaç uğruna organize olmuş insanların önemi ortaya çıkmaktadır.

Grigory Petrov’un Beyaz Zambaklar Ülkesinde isimli kitabında ülkedeki etkili insanların ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek kısa zamanda ülkelerini kalkındıklarını görebiliyoruz. Finli aydın Snelman, memleketini karış karış gezip tüm meslek grupları ile toplantılar yaparak eğitim öğretimde sıçrama yapabilmenin çarelerini araştırmıştır. Snelman’ın başlattığı bu milli çaba bir insanın bile tek başına neler yapmaya kadir olabileceğini göstermektedir.

Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk tarafından müfredata eklenmesi ve tüm öğretmenler tarafından okunması düşünülen Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabı eğitimcilere çığır açabilme potansiyeli olan bir kitaptır. Tüm eğitimcilerimizin zaman geçirmeden okumalarında çok büyük fayda vardır diye düşünmekteyim.

Yazarın öğretmenlerle ilgili görüşleri de mükemmeldir. Ona göre öğretmenler elmas arayıcısıdır, milletin ruhunda gizli olan yeteneklerin kaşifleridir. Yazar öğretmenleri de çok güzel bir şekilde anlatmıştır. Eğitimde başarı sağlayabilmenin ön şartı öğretmenlerimize gerekli değeri vermektir.

Grigory Petrov’un Beyaz Zambaklar Ülkesinde isimli kitabında şu an burada aktarma imkanı bulamadığım daha başkaca fikirler de mevcuttur. Yazımda bahsettiğim fikirler dışında kalan dikkate değer fikirleri okuyucularımın yorumlar şeklinde bildirerek yazıma takviyede bulunmalarından memnuniyet duyarım.
Görseller: Google görseller


Beyaz Zambaklar Ülkesinde Beyaz Zambaklar Ülkesinde Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 22, 2018 Rating: 5

8 yorum:

  1. Destanlar üretiliş zamanları itibari ile çok eski zamanlara aittir. Ancak bu esere modern bir destan dersek yanlış ifade etmeyiz sanırım. Bir milletin güçlenmesini, ortak hedefleri gayet iyi bir şekilde anlatıyor. Herkesin mutlaka okuması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Bunu anlattığınız için teşekkürler. Sayenizde okumayanlar varsa, bu eserden haberdar olabilir ve okuyabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size tamamen katılıyorum ve değerli yorumunuzdan dolayı çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. Yıllar önce beğenerek okuduğum, okuma serüvenimde izler bırakan bir kitaptı. Tekrar hatırlatmak güzel oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence defalarca olunmayı hak eden bir kitap diye düşünüyorum. Değerlendirmelerinizden dolayı teşekkürler.

      Sil
  3. Bir türlü okuyamadığım içim üzüldüğüm kitaplardan umarım bu sene bitmeden okuma şansım olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sene hedeflerinize ulaşmanızı dilerim, teşekkürler.

      Sil
  4. Bataklıklardan beyaz zambaklar ülkesine dönüşümün hikayesi. Çıkarılacak çok ders var bu kitaptan. Herkes okumalı. Teşekkürler bu güzel paylaşım için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de Grigory Petrov’un Beyaz Zambaklar Ülkesinde isimli kitabında eğitimcilere yol gösterecek çok fikir var. Değerli yorum için çok teşekkürler Ebemkuşağı.:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.