Bizi Biz Yapan Seçimlerimiz - EĞİTİM PINARI

Bizi Biz Yapan Seçimlerimiz


shat helmestetter, bizi biz yapan secimler
Bizi Biz Yapan Seçimlerimiz

Okuduğum ve insanlara faydalı olabileceğini düşündüğüm kitaplardan bir kısmını blogumda tanıtmaya çalışmaktayım. Özellikle vurgulamak istediğim konu şudur ki, tanıtımını yaptığım kitapların görüşlerinin  yüzde yüz doğru olduğunu savunmuyorum. Her kitaptaki görüşler ancak alıcısına faydalı olabilir. İnsanların doğru ve yanlış algısı da kişiye göre değişmektedir.

Faydalı olabileceğini düşündüğüm kitaplardan birisi de Shat Helmestetter’in bizi biz yapan seçimlerimiz isimli kitabıdır. Bu kitabın benim için önemi otantik yaşama dikkat çekmesidir.
Kitabın tamamında insanların kendi duygu ve düşüncelerine göre yaşamakta zorlandıkları; çevredeki insanların düşüncelerine göre yaşamlarına şekil vermeye çalıştıkları vurgulanmaktadır. Özgürleşebilmenin şartının insanların kendi duygu ve düşüncelerine göre yaşamak olduğu anlatılmaya çalışılmıştır.

Kitapta özgürlük tanımı yapılmıştır. Yazara göre en büyük özgürlük kişinin kendi tercihleri doğrultusunda yaşamasıdır. Kendi tercihlerine göre yaşayamayan insanlar özgür sayılmazlar.

Shat Helmestetter, bizi biz yapan seçimlerimiz isimli kitabında kişilerin kendilerini bilinçli bir şekilde gözlemelerini söyler. Bazen insanlar kendi seçimlerine göre değil; başkalarının beklentilerine göre yaşamaktadırlar. İnsanlar bu durumun farkında olabilirlerse yaşamlarının sorumluluklarını alabilirler der.

Yazar, kendi tercihlerimize göre yaşayıp yaşamadığımızı anlamak için bir formül verir. Ona göre yapmayı istediğimiz şeyleri yapıyorsak, o şeyler bizim seçimlerimizdir. Yazar yapmayı istediğiniz şeyleri yapıyorsanız, yapmaya devam edin der.

Yazar, geçmişte yaptığınız seçimlerin kalitesini anlamak istiyorsanız, şimdi yaşadığınız hayata bakın der. Yazara göre gördükleriniz seçimlerinizdir.
Yazar, seçimlerinizi idare edemezseniz, kendinizi idare edemezsiniz der. Kendinizi idare etmenin yolu da iyi seçimler yapmaktır. Seçimlerimizi sesli olarak kendimize ifade etmemiz gerektiğini anlatır. Seçimleri sesli olarak ifade etmenin çok faydalı bir yöntem olduğunu anlatan yazar. Seçimlerimizi ajandamıza not ederek ayna karşısında defalarca kendimize söylememiz gerektiğinden bahseder.

Shat Helmestetter, bizi biz yapan seçimlerimiz isimli kitabında bizi engelleyen şeyin çevremiz değil; kendimize olan inançsızlığımızdır der. Başarı için kendi kendimize inanmamız gerektiğini anlatır.

Yazar, kitabında insanlara bir yöntem tavsiye eder: Yarın sabah aynanın karşısına geçerek bugün mutlu olmayı seçiyorum. Cümlesini söylememizi ister. Bu cümleyi tüm gün boyunca aklımıza ne zaman gelirse söylememizi tavsiye eder.

Yazar, kitabında kendinize yapabileceğiniz en önemli şeyin aynanın karşısında bir yıl boyunca ‘’ben başarılıyım, başarılı olmayı seçiyorum’’ cümlesini tekrar etmektir der.

Shat Helmestetter, bizi biz yapan seçimlerimiz isimli kitabının bana göre en önemli kazanımı; insanların kendi seçimlerine göre yaşamalarının çok büyük bir özgürleşme sağlamasıdır. Bir başka kazanımı ise; kişinin kendi kendisi ile yaptığı iç konuşmasının önemidir.

Kitaptaki görüşlerin faydalı görüşler olduğunu kabul etsek bile bana göre yazarın insanlara sunmaya gayret ettiği görüşler sağlıklı çocukluk dönemi geçiremeyen insanlar için pansuman tedbirler gibi durmaktadır.

Budan önce de yazdığım yazıların neredeyse tamamında insanların kendileri hakkındaki görüşlerinin çocukluk yıllarında şekillendiğini anlatmaya gayret göstermiştim. Özellikle kişilik gelişiminde 0-6 yaş döneminin çok önemli olduğunu vurgulamıştım.

Ebeveynlere tavsiyem; çocuklarınızın 0-6 yaş dönemini ziyan etmeyin. Bu dönemde çocuklarınıza gerekli ilgiyi gösterin ki, çocuklarınız yetişkin olduklarında yazarın yukarıda bahsetmeye çalıştığı pansuman tedbirlerle uğraşmak zorunda kalmasınlar.
Görseller: https://unsplash.com/


Bizi Biz Yapan Seçimlerimiz Bizi Biz Yapan Seçimlerimiz Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 09, 2018 Rating: 5

2 yorum:

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.